Det ser mörkt ut

Det ser mörkare ut i världen än det gjort på mycket länge – kanske sedan det kalla krigets dagar. För mig vars stora intresse är fysik och matematik hade det varit enkelt att bara vända bort blicken och fokusera på vetenskap. Ignorera att världen står i brand helt enkelt och ägna veckans blogginlägg åt nobelpriset. Årets nobelpris i fysik till exempel, som gick till japanen Takaaki Kajita och kanadensaren Arthur B. McDonald. Och visst är deras upptäckt, att neutriner har en massa, mycket spännande. Faktum är att det är en mycket revolutionerande upptäckt som kommer att ge eko många år framåt, och jag lovar att återkomma i ämnet för att försöka förklara varför det är så. För tillfället nöjer jag mig med att säga att det är ett mycket välförtjänt pris.

Årets fredspris
Årets fredspris gick till ”Tunisiska nationella kvartetten för dialog” som många nog inte kände till innan; i vilket fall gjorde jag inte det. Men det är en grupp i Tunisien som arbetat hårt för en fredlig övergång till demokrati efter jasminrevolutionen 2010-2011. Tunisiens väg till demokrati har ju inte varit helt lätt, men man har gått i rätt riktning och lyckats undgå att sammanfalla i kaos. Det ser definitivt ljust ut, jämfört med vad som hänt i andra länder i Mellanöstern efter den arabiska våren (Syrien är där skräckexemplet). Årets fredspris känns på det sättet betydligt viktigare än fysikpriset.

Hemlöshet och missbruk
Men vi behöver inte bege oss till Mellanöstern, eller Ukraina, eller något annat land långt borta för att se att det finns allvarliga problem att ta itu med. I Sverige ökar hemlöshet och missbruk och kommunerna har inte alltid de resurser som krävs för att ta tag i problemet. Det är ju så enkelt som att ju fattigare kommun, desto större problem med missbruk, och kommunens låga skatteintäkter gör sedan att den inte har råd med fullgod missbruksvård. Detta leder sedan till hemlöshet och utslagning. En ond nedåtgående spiral helt enkelt.

Lyckligtvis finns det då andra än kommun och landsting som försöker hjälpa; till exempel Frälsningsarmén. Själv är jag inte religiös och har därför inget personligt förhållande till dem, men jag är inte blind. Jag ser ju hur mycket nytta de gör med härbärgen för hemlösa till exempel. Men de driver också behandlingshem och stödboenden för missbruksvård och har gjort så i över hundra år. Ursprungligen var det alkoholism som var det stora problemet, men alkoholen har fått sällskap av ett antal olika droger.

Som världen ser ut idag så känns det mer angeläget att skänka ett par hundralappar till Frälsningsarmén och uppmana andra att göra det samma än att skriva om årets nobelpris i fysik. Det ena behöver inte utesluta det andra, givetvis, men jag kände att jag behövde skriva lite om den eländiga situationen i Sverige och världen, och att det faktiskt finns de som försöker hjälpa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *