En droppe är inte en droppe i rymden

duschkabiner

I rymden kan ingen höra dig skrika och det är sant. Men mer intressant är de effekter som tyngdlöshet har, i stort som i smått. Vad gäller det stora så är de effekter det har på den mänskliga kroppen något som de flesta inte känner till. Människan behöver jordens gravitation för att skelettet ska kunna hålla sig starkt och friskt. En astronaut som tillbringat en längre tid i rymden kommer att behöva återbygga det, annars finns stora risker för skador. Något som de flesta av oss inte behöver tänka på – än så länge!

duschkabiner

Bild: Bygghemma.se

Men de problem som möter en astronaut är inte begränsade till skador på kropp och skelett. Ta bara något så enkelt som hygien. Vatten beter sig inte på samma sätt i tyngdlöshet som det gör på jorden. Detta illustreras enklast av vattendroppar, som är runda, inte droppformade, i tyngdlöshet. Detta är något som jag började fundera på när jag installerade min duschkabin från Bygghemma: Hur gör astronauterna med den personliga hygienen egentligen? Det krävs inte mycket efterforskning för att få ett svar på den frågan.

På YouTube finns ett antal olika videos från den Internationella Rymdstationen upplagda – bland annat en där astronauten Karen Nyberg visar hur hon gör för att tvätta sitt hår. Det är nog den mest fascinerande video i ämnet ”tvätta hår” som någonsin gjorts, och visar på de problem som finns, bland annat med att i tyngdlöshet finns stora risker för att vattenbubblor ska sväva iväg, och då helst ska fångas upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *