Oväntade resultat är det bästa som finns

När det gäller vetenskapliga experiment och frågeställningar så är målsättningen inte riktigt den samma som inom många andra områden. Det finns egentligen ingenting som kan kallas misslyckade resultat. Alla resultat som tillför ny information, ny data, bidrar till ökad kunskap och förståelse, på ett eller annat sätt. Om ett experiment som utförs inte matchar den hypotes som man ställt upp innan så betyder det definitivt inte att det var ett bortkastat experiment. ”Varför hände det där?” är en bra mycket mer spännande reaktion på ett experiment än ”experimentet ser ut att bekräfta existerande teorier”. Det förstnämnda gör att man måste börja tänka, och leta efter nya förklaringsmodeller, och det är det som är det mest spännande med vetenskap.

Men givetvis vore det ett problem om inga hypoteser som testades bekräftades. Det skulle ju tyda på fundamentala problem med vår förståelse av världen och universum. Poängen är här att det viktigaste inte är att få fram bekräftelser, utan ny information och data som sedan kan användas på olika sätt. Och där spelar det ingen roll om denna nya information kommer från ”misslyckade” experiment.

Det kanske verkar som om jag är lite enveten här, men det är något som många inte verkar förstå, vilket är ett problem. Folk i gemen kanske inte behöver förstå allt som vetenskapsmän gör. Men hur de kommer fram till sina resultat är viktig kunskap, då det gör att lekmän enklare kan avgöra vad som är vetenskap och vad som är bluff och pseudovetenskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *