Välkommen till bloggen!

Nu så är min blogg äntligen igång med sitt första inlägg. Jag vill därmed hälsa alla läsare – om nu några lyckas leta sig hit – välkomna. Denna blogg kommer att vara personlig och inte professionell men samtidigt även innehålla mycket av det som jag arbetar med – jag är professor i matematik och fysik. Vad jag då menar med personlig är att tanken är att man inte ska behöva en naturvetenskaplig universitetsutbildning för att förstå vad det är jag skriver om. På sätt och vis skulle man kunna sammanfatta det hela som så att den som förstår (majoriteten) av XKCD kommer även att förstå majoriteten av det jag skriver. Förutsatt då att jag lyckas förklara mig på ett begripligt och koncist sätt.

Detta första inlägg kommer inte att innehålla så värst mycket mer än en välkomsthälsning, som ett besked om att en ny blogg med vetenskaplig inriktning sett dagens ljus. Bland de saker som jag kommer att skriva om inom den närmaste framtiden är den vetenskapliga metoden och hur den fungerar, varför vetenskapsmän föredrar orden ”varför gick det så?” framför ”det fungerade” och en del annat sådant grundläggande. Vilka vetenskapliga ämnen och upptäckter som kommer att behandlas återstår dock att se. Vetenskapens värld förändras snabbt, och det som vi tror idag kan ha motbevisats imorgon – vilket inte är ett problem, utan själva grunden till varför vetenskap över huvud taget fungerar. Nya fakta kräver uppdaterade eller nya teorier.

Välkommen, alla ni som är intresserade av universums gåtor och våra försök att lösa dem!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *